Cuprins:

 

1. Ce trebuie să știm despre mătreață?
2. Care sunt cauzele ce duc la apariția mătreții?
3. De ce să achiziționăm un şampon antimătreață?
4. Care sunt ingredientele active ale unui şampon antimătreață?
5. Cum acționează un astfel de şampon?
6. Ce trebuie să știm atunci când alegem un astfel de şampon?
7. Care sunt beneficiile și avantajele oferite de acest tip de şampon?
8. Cum se foloseşte în mod corect acest şampon?
9. Ce efecte secundare poate avea acest tip de şampon?
10. Cum alegem șamponul potrivit în funcţie de tipul nostru de păr?

 

Ce trebuie să știm despre mătreață?

Mătreața este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale scalpului, ce se manifestă prin descuamarea pielii și mâncărimi.

 

Există două tipuri de mătreață:

 

Uscată – apare mai des în sezonul rece, în rândul persoanelor cu piele uscată sau sensibilă, și poate fi recunoscută prin prezența unor cojițe mici, albe, care se desprind
de scalp și se prind de firele de păr,

 

Grasă – determinată de ciuperca Malassezia, care intră în contact cu excesul de sebum produs de glandele sebacee (tocmai din acest motiv este mult mai întâlnită în rândul
persoanelor cu păr gras), poate fi recunoscută prin coji mari, de culoare gălbuie, cu un aspect uleios.

 

Ca să poți să scapi de mătreață, este important să identifici corect cauzele care au dus la apariția acestei afecțiuni a scalpului și să folosești produsele de îngrijire potrivite pentru păr și scalp.

Care sunt cauzele ce duc la apariția mătreții?

 

Mătreața poate fi cauzată de mai mulți factori, de la folosirea unor produse nepotrivite de îngrijire a părului (folosirea excesivă a fixativului, spumei de păr sau a gelului pot duce la apariția mătreții), la vopsitul frecvent al părului, dereglări hormonale sau o carență de vitamine și minerale din organism.

 

În cele mai multe cazuri însă, ciuperca Malassezia este cea care provoacă apariția cojițelor inestetice de la nivelul scalpului.

 

Persoanele care au anumite afecțiuni dermatologice, care se confruntă des cu situații stresante sau care urmează un tratament medicamentos pentru boli autoimune sunt mult mai predispune la mătreață.

De ce să achiziționăm un şampon antimătreață?

 

Folosirea unui șampon antimătreață este esențială în tratamentul acestui tip de dermatită seboreică.

 

Astfel de șampoane au în compoziția lor ingrediente care acționează în mod direct asupra mătreții, curățând scapul în profunzime.

 

Mai mult decât atât, folosirea constantă a unui șampon antimătreață previne reapariția ei.

Care sunt ingredientele active ale unui şampon antimătreață?

 

Șampoanele antimătreață pot avea în compoziția lor ingrediente active precum sulfura de seleniu (diminuează senzația de iritare și mâncărimea de la nivelul scalpului) sau zincul pyrithione (are efect fungistatic).

 

Aceste ingrediente au capacitatea de a elimina celulele moarte de pe scalp și de a curăța eficient părul și scalpul prin îndepărtarea excesului de sebum.

 

Există șampoane antimătreață și cu ingrediente naturale, cum ar fi cimbru, extract de hamei sau fenicul care ajută la reducerea cojițelor albe și a pruritului.

Cum acționează un astfel de şampon?

 

Șamponul antimătreață acționează atât la nivel estetic, prin reducerea celulelor moarte care formează mătreața, cât și la nivelul confortului resimțit prin diminuarea senzației neplăcute de mâncărime și iritare.

 

Mai mult decât atât, un astfel de șampon reduce și secreția de sebum și oprește multiplicarea ciupercii care duce la apariția mătreții.

 

Ce trebuie să știm atunci când alegem un astfel de şampon?

 

Pentru a obține rezultate cât mai bune și a scăpa rapid de mătreață, se recomandă să alternezi șamponul antimătreață cu unul obișnuit, pe care îl folosești în mod regulat.

 

Un alt lucru la care ar trebui să acorzi atenție este timpul de acționare al șamponului – după aplicarea șamponului, ar fi bine să aștepți câteva minute înainte de a te clăti pentru a permite ingredientelor active să intre în piele.

 

Ai grijă și la apa pe care o folosești pentru că apa prea dură sau fierbinte poate agrava această afecțiune.

 

Care sunt beneficiile și avantajele oferite de acest tip de şampon?

 

Mătreața afectează de cele mai multe ori calitatea vieții, mai ales viața socială, iar unul dintre cele mai mari avantaje pe care un șampon antimătreață ți le oferă este redarea sănătății scalpului și îmbunătățirea aspectului părului.

 

Folosind un șampon antimătreață în mod constant vei scăpa de cojițele albe care atrag atât de mult atenția, de iritațiile, roșeața și mâncărimile de la nivelul scalpului și te vei bucura din nou de un păr mătăsos și strălucitor.

 

Cum se foloseşte în mod corect acest şampon?

 

Șamponul antimătreață poate fi folosit de 2-3 ori pe săptămână pentru a produse efectele dorite, însă există și opțiuni de șampoane (cum ar fi cele din plante) care pot fi folosite chiar și zilnic, fără niciun fel de problemă.

 

Este extrem de important să lași șamponul să acționeze, iar asta înseamnă să nu îți clătești părul timp de 5-7 minute după aplicarea acestuia.

 

Ce efecte secundare poate avea acest tip de şampon?

 

În funcție de ingredientele active conținute, te poți confrunta cu următoarele efecte secundare în momentul folosii unui șampon antimătreață: iritații la nivelul scalpului (din cauza piritionului de zinc sau a resorcinolului), senzația de usturime în momentul aplicării șamponului (în cazul unui șampon pe bază de acid salicilic).

 

Există și riscul de apariție a alergiilor la seleniu, un ingredient ce se regăsește deseori în compoziția șampoanelor antimătreață.

 

Cum alegem șamponul potrivit în funcţie de tipul nostru de păr?

 

În alegerea șamponului antimătreață trebuie să ții cont de tipul de păr pe care îl ai și de nevoile sale.

 

Spre exemplu, șamponul antimătreață pentru păr uscat asigură și o hidratare intensă a firului de păr, în timp ce șamponul antimătreață pentru păr gras acționează mai ales asupra excesului de sebum, corectând dezechilibrele.

 

Noi îți recomandăm să citești cu mare atenție eticheta șamponului antimătreață pentru a vedea dacă se potrivește sau nu tipului tăude păr.

Afișez toate cele 5 rezultate

Sorteaza dupa:
Afiseaza:
0
    0
    Coș
    Coșul este gol